Arabica vs. Robusta

Označenia, ktoré poznajú hádam všetci kávičkári, Arabika (Coffea arabica) a Robusta (Coffea canephora). Čo ale znamenajú, aký je medzi nimi rozdiel a ktorú si vybrať?

Arabika (Coffea arabica)
Arabika sa pestuje vo výškach od 600 do 2000 metrov nad morom, teda v oveľa vyšších polohách ako Robusta. Ker dorastá do výšky až 3 metrov a prvú úrodu plodí po 4 až 5 rokoch. Je náchylná na choroby postihujúce rastlinstvo a preto je jej pestovanie výrazne náročnejšie. Tvorí 75 % svetovej produkcie kávy. Arabika oproti Robuste obsahuje asi 2-krát menej kofeínu. V chuti kávy pripravenej z týchto zŕn môžeme cítiť ovocnejšie chute a trocha viac kyslosti. Konečná chuť však závisí od množstva ďalších faktorov, ako napríklad spôsob jej spracovania, praženia, ale najmä to, ako bola káva pripravená. Medzi najznámejšie odrody Arabiky patria napríklad Geisha, Typica, Bourbon, Caturra, Pacamara, Maragogype.

Robusta (Coffea canephora)
Robusta sa pestuje v nadmorskej výške od 300 do 700 metrov a jej kry môžu dorastať až do výšky 15 metrov. Keďže je voči chorobám dobre odolná, jej pestovanie je omnoho menej náročné a nákladné. Prvú úrodu plodí už po menej ako 2 rokoch. Ako sme už spomenuli, podiel kofeínu môže byť v porovnaní s Arabikou až 2-krát vyšší. Preto ľudia, ktorí pijú kávu najmä kvôli účinkom kofeínu, by mali siahať skôr po zmesiach obsahujúcich Robustu. Robusta vyniká horkou chuťou a zemitosťou.

Rozdiel medzi Arabikou a Robustou môžeme spozorovať aj okom, nie len chuťou. Na prvý pohľad vidieť, že zrno Arabiky je ploché a dlhšie. V strede sa väčšinou nachádza zakrivená ryha. Zrno Arabiky má peknú, niekedy až tmavo zelenú farbu. Naopak, zrno Robusty je vypuklejšie, guľatejšie a jeho farebnosť sa ťahá skôr k hnedastým tónom.

Niekto by mohol namietať, že najlepšia káva je iba z odrody Arabika. Robusta však v chuti vôbec nezaostáva, práve naopak, má svoje špecifické chuťové profily, ktoré môžu mnohým ľudom ulahodiť viac ako chute Arabiky. A to je hlavným dôvodom, prečo vznikajú zmesi použitím kávových zŕn oboch odrôd, Arabiky aj Robusty. Pri výbere kávy však nie je dôležitá iba charakteristika samotnej kávy, sústreďujte sa aj na dátum praženia alebo čerstvosť mletia. V neposlednom rade dbajte najmä na Váš vlastný názor, ktorý si vytvoríte až na jazyku, preto vopred nezatracujte žiadnu odrodu, najprv ju ochutnajte:)

 

Výber najlepších 100% arabík v našej ponuke: www.kavapremium.sk